De FIER-gazet

Dat elke regio een schat aan erfgoed bezit, is alom geweten. Maar dat gemeentes ook bruisen van niet-tastbaar of immaterieel erfgoed is vaak nog een onontdekt gegeven. Deze gebruiken, kennis en praktijken met wortels in het verleden worden er dagdagelijks beleefd en gekoesterd. En vooral ook doorgegeven van de ene inwoner op de volgende. Niet zelden dragen heemkundige kringen en lokale erfgoedvrijwilligers hier hun steentje toe bij. Maar hoe dan?
 
In 2015 en 2016 namen Heemkunde Vlaanderen en tapis plein vzw het initiatief om via de digitale publicatie 'Bladwijzer' heemkundigen voor immaterieel erfgoed in hun regio te sensibiliseren. Om de 4 maanden gaat een heemkring of lokale vrijwilliger op pad met een vragenlijst om het immaterieel erfgoed in hun buurt in kaart te brengen. Het resultaat verschijnt onder de vorm van de FIER-gazet in ‘Bladwijzer. Wegwijs met Heemkunde Vlaanderen’, het praktijkgerichte tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen.
 
Met dit initiatief willen Heemkunde Vlaanderen en tapis plein aantonen hoe immaterieel erfgoed lokaal leeft, hoe veelzijdig het is én hoe lokale erfgoedvrijwilligers en heemkundigen zich ook inzetten voor het borgen ervan. De FIER-gazet werkt als eye-opener, maar ook als inspiratiebron naar andere vrijwilligers voor hun eigen werking rond immaterieel erfgoed.
 
Lees de FIER-gazet! Zin om zelf in deze rubriek te verschijnen? Mail naar daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be


 ;