Krakelingen en Tonnekensbrand Geraardsbergen


Externe media

Gerelateerde personen/organisaties
LECA
Stadsbestuur Geraardsbergen

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Publicatie Krakelingen en Tonnekensbrand Geraardsbergen
Pedagogisch programma Krakelingen en Tonnekensbrand Geraardsbergen
Krakelingenmaand - Krakelingen en Tonnekensbrand Geraardsbergen
Archief Krakelingen en Tonnekensbrand
Brede communicatie Krakelingen en Tonnekensbrand
Planning en samenwerking Krakelingen en Tonnekensbrand
Karavaan met traditiedragers
Onderzoek naar Krakelingen en Tonnekensbrand
Het Krakelingenfeest als vehikel voor een betere kennis van het lokaal erfgoed
Participatie van het Krakelingencomité als vereniging

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Tag
voorjaarsgebruik

Trefwoorden
feest, stoet, verhaal

Externe link
http://www.geraardsbergen.be/content/content/record.php?ID=1377

De op één na laatste zondag vóór de eerste maandag van maart viert Geraardsbergen het einde van de winter.
Om 14.30 u start een historisch-volkskundige stoet die 25 eeuwen lokale geschiedenis evoceert. De stoet brengt de prominenten en het publiek naar de top van de Oudenberg.
De deken bidt samen met het stadsbestuur in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw terwijl de menigte rond het podium plaatsneemt om zoveel mogelijk krakelingen (harde ringvormige broodjes) te kunnen vangen. Vooraleer ze die broodjes mogen gooien moeten de deken, de burgemeester, de schepenen en de raadsleden op het podium uit een 400 jaar oude zilveren coupe een slok wijn met een levend visje opdrinken. Pas daarna start de eigenlijke krakelingenworp. Eén broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling, een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje.
Om 20 u wordt op de top van de Oudenberg de Tonnekensbrand, een stropop op een mast, aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen, terwijl volksdansers en warme soep voor de sfeer zorgen. In omliggende gemeenten wordt dit vuur met een kleiner vuur "beantwoord": Walmkebrand. Op de Oudenberg krijgen omstanders brandende fakkels, waarmee ze het vuur naar het stadscentrum brengen.;
Sociaal-culturele betekenis

Het dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand zet een eeuwenoude traditie (gedocumenteerd sedert 1383) voort die alleen door 3 oorlogen tijdelijk onderbroken werd. Het is een organisatie van het stadsbestuur in samenwerking met vrijwilligers en verenigingen uit Geraardsbergen. Door zijn eigenheid draagt het in hoge mate bij tot de culturele identiteit van de stad. Dat merk je aan het gebruik van termen als "krakeling", "tonneken(s)brand", "grondeling" in allerlei contexten (vb. benaming van lokaal tijdschrift, fotoclub, taverne ...). Ook de zeer goed gekende ca 200 jaar oude ontstaanssage over het feest, een verdraaiing van een lokaal historisch feit waarbij een historische nederlaag als een overwinning verteld wordt, draagt bij tot die identitaire constructie.

De jaarlijks wisselende historisch-volkskundige stoet en de (mondelinge en geschreven) communicatie errond plaatsen het feest in een ruimere context en maken de lokale bevolking en de toeristen bewust van het Geraardsbergs materieel en immaterieel erfgoed.

Op het vuur van de Tonnekensbrand (om 20u 's avonds) antwoorden kleinere vuren uit de omgeving (Viane: museum 't Aloam, Schendelbeke: Ijsbroekstraat, Parike: Parikeberg, Deftinge: Muizenholstraat), wat op deze plaatsen eveneens tot gemeenschapsvorming bijdraagt.