Heksenstoet Beselare


Externe media

Bestand
open bestand

Gerelateerde personen/organisaties
Heksenstoet Beselare vzw
Erfgoedcel CO7
LECA

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Documentatie & inventarisatie Heksenstoet
Onderzoek Heksenstoet
Communicatie & sensibilisering Heksenstoet
Overdracht Heksenstoet

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Tags
heks, hekserij, sprookjes, legendes, verhalen, bijgeloof, magie, zwarte magie, reuzen

Trefwoorden
feest, stoet, muziek, markt, verhaal

Externe links
http://www.heksenstoet.be/ , http://www.zonnebeke.be/nl/toerisme/hekserij.php

Diep in de middeleeuwen was Beselare een afgelegen en gesloten gemeenschap, verscholen tussen ondoordringbare bossen. In zo’n klein dorpje - waar iedereen iedereen kent - werden ‘s avonds de stoelen buiten gezet en kwamen de tongen los. Hadden ze in Beselare meer fantasie? Konden ze sappiger vertellen? Of was er echt iets aan de hand? Feit is dat er over Beselare uitzonderlijk veel heksenlegendes bestaan. Dat schrijvers zoals Warden Oom en Jozef Maes de verhalen over ‘toveressen’ - zo worden ze hier genoemd - al vroeg neerpenden, heeft zeker bijgedragen tot de bewaring er van.
 
Tot op vandaag zijn die verhalen springlevend. Overal in Beselare vind je verwijzingen naar heksen. In de oneven jaren vindt ook de hoogmis van de hekserij in Beselare plaats. Tienduizenden bezoekers zakken het laatste weekend van juli af naar de Heksenstoet, een puur volksfeest met faam die tot ver over de landsgrenzen reikt. De stoet is ontstaan in 1959, op Bamiskermis trok men toen voor het eerst in stoet naar het gemeentehuis van Beselare voor de doop van de meesteresse van alle toveressen: Sefa Bubbels. Een eenvoudige stratenkermis vormde zo de basis van de Heksenstoet. De huidige stoet bestaat uit een proloog en 6 grote delen (het markizaat Beselare, de heks in het sprookje, heksenfolklore in Beselare, de heksen van heinde en ver, heksenparle en heksenhoogfeest & heksenveroordeling). Bij de laatste edities wordt er steeds meer aandacht besteed aan buitenlandse groepen en de interactie met het publiek. ‘s Avonds worden de heksen naar de brandstapel gebracht en verbrand. Het Heksenfeest wordt afgesloten met het zingen van het Beselaars heksenlied en een spetterend vuurwerk.
 
De Heksenstoet is ondertussen uitgegroeid naar een weekendgebeuren. In de weken voorafgaand aan de stoet wordt het dorp met vlaggetjes en honderden heksentaferelen aangekleed. De Heksenstoet vindt tweejaarlijks plaats, telkens het laatste weekend van juli. De 45ste Heksenstoet op zondag 30 juli 2017 telde 1200 figuranten en 30 000 bezoekers. De volgende Heksenstoet gaat uit op zondag 28 juli 2019 om 15u30. ; Heksenstoet vzw
Sociaal-culturele betekenis
Beselare maakt zich telkens grondig op voor de tweejaarlijkse Heksenstoet. Verschillende straatcomités werken samen om de straten van het parcours van de stoet te bevlaggen. Overal in het dorp zijn allerlei heksen te bewonderen. De taferelen zijn vaak het resultaat van uren hard labeur. Naarmate de stoet dichter komt stijgt de ‘heksenkoorts’. De Heksenstoet is doorheen de jaren uitgegroeid tot heus Heksenweekend, mede door de verenigingen en jeugdbewegingen die tal van randactiviteiten organiseren (heksentuin, fotozoektocht, vertelwandeling, workshops, heksencafé, bal, heksenkeuring, heksenknippeling, heksenbraderie, zeepkistenrace, …). De organisatie van de Heksenstoet is het resultaat van een samenwerking tussen vzw Heksenstoet, de gemeente Zonnebeke, verschillende werkgroepen en vrijwilligers, sponsors en de voltallige Beselaarse bevolking. De culturele identiteit van de inwoners van Beselare is sterk verweven met de heksenverhalen en de Heksenstoet. Het thema komt vaak terug in de benaming van horeca- en handelszaken (de Heksegazette, de Heksenketel, de Merlijn, d’ Heksescheure, Sand-Witch, De Vliegende Geit, De Slangenmeers, escape room ‘t Heksenkot) en streekproducten (Heksentaart, Heksenbier, Heksencocktail, Heksenpaté, …). Verspreid over twee jaar worden activiteiten georganiseerd in Beselare die de omgang met dit stukje ICE dynamisch houden en de gemeenschapsvorming stimuleren.